marți, 21 decembrie 2010

Adam și Eva, șarpele și mărul !


O poveste despre păcatul originar care stă la baza umanității. Astăzi alergăm în căutare de mai bine, plangem și ne supărăm, o barfim pe Eva , femeia care l-a convins pe Adam să muște din acel măr, dar oare chiar a fost un rău atat de mare pentru noi ? Oare faptul că eu și tu existăm este un lucru atat de rău ? Din timpurile cele mai vechi blamăm femeia cu tot ce are ea. Cică ar fi prea vicleană și poate face mult rău dacă vrea. Mai există și acea zicala conform careia în spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică. Cleopatra a fost condamnată pentru că a fost amanta lui Cezar , dar astfel a devenit o adevărată regina a Egiptului. Dacă fratele ei devenea faraon s-ar putea ca acea perioadă să nu mai fi rămas în istorie cu acele aventuri și cu frumoasa poveste de dragoste dintre Cleopatra și Marcus Antonius, povste care seamănă izbitor de mult cu Romeo și Julieta.
O femeie puternică are la bază un aluat identic cu cel al Evei. De ce tocmai Eva a fost aleasă să dea naștere, să dea viață? Oare nu ea a fost cea care a greșit cel mai mult stand la taclale cu șarpele? De ce tocmai pe ea a ales-o Dumnezeu sa dea viață și să fie în acel moment asemeni Lui ? Oare de ce ?
De-a lungul secolelor femeia a avut statuturi diferite, în unele tari a domnit , iar în altele a fost înjosită. Încă mai există țări unde femeia nu are drepturi depline. De ce oare ? Oare le e teamă bărbaților că mai multe drepturi pentru femei le-ar aduce lor un prejudiciu ? S-ar putea ca la baza acelor legi să stea defapt o lașitate ascunsă . Bărbații au putere fizică, femeile au putere psihică. Bărbații pot cuceri regate, femeile pot cuceri lumi interioare, etc., etc.

12 comentarii:

  1. Cleopatra a fost o femeie puternica. Daca a devenit amanta lui Cezar a facut-o cu un scop bine stabilit de la bun inceput cand i-a poposit infasurata intr-un covor. Asta nu inseamna ca amantele se incadreaza in aceasta categorie.
    Am citit acum un an un banc : care-i diferenta dintre o amanta si o sotie? Raspuns: 15 kg ...
    Dilema mea era alta... Am cunoscut sotii mai slabe decat amantele, asa ca ... la cos cu bancul :d

    RăspundețiȘtergere
  2. Triunghiul conjugal la Caragiale, (starea de fapt si de bine)O SCRISOARE PIERDUTA, DIPLOMATIE, MICI ECONOMII, triunghiul amaorului D-ALE CARNAVALULUI, discutii si discretii, functionalitaea unui sistem erotic, intr-un sistem social.

    RăspundețiȘtergere
  3. Miercuri, 22 decembrie 2010, la stirile de la canalul REALITATEA TV, ora 7:40AM
    NUNTA INSANGERATA: intr-o tara civilizata, in timpul celebrarii unei casatorii, mirele, cam 27 de ani, scoate pistolul si trage in mireasa, apoi se sinucide. Parintii lui spun ca acest tanar nu avea probleme psihice. Imi aduce aminte de acest sindrom, cu caracter cultural si psihologic in fictiuni, dar sa cautam si motivatia, daca este ceva de salvat, ce fel de suflet cauta astfel mantuirea?! Exista o rationalitate de tip cultural, unan, se poate incerca o explicatie printr-un anumit tip de ideal de iubire, sau ...

    RăspundețiȘtergere
  4. Tipul de 27 de ani cred ca avea o problema grava. Nu-ti impusti sotia la nunta asa ... tam-nisam !

    RăspundețiȘtergere
  5. Mai trebuie motivat cultural. Problemele vin din scheme de gandire erotica. Aprofundezi asta citind in "ENIGMA OTILIEI", UNDE CALINESCU DEZVOLTA ACEASTA TEORIE, apoi mai gandeste-te la sinucideri, care sunt tot ucideri MARILYN MONROE,MADALINA MANOLE, deci este un complex mai mult decat psihologic, ca analiza, mai trebuie un Freud si o gandire erotica!

    RăspundețiȘtergere
  6. Otilia era o ametita si nu era interesata de amaratul care o iubea. Cand i s-a oferit sansa de a avea mai mult, n-a stat mult pe ganduri.
    Marilyn Monroe este un subiect mai controversat. Exista o teorie precum ca ar fi fost ucisa de serviciile secrete, alta teorie spune ca se droga si a luat o supradoza fara sa vrea... exista si posibilitatea sa se fi sinucis... pur si ... simplu

    RăspundețiȘtergere
  7. Esenta cartii nu sta in Otilia si Felix,ci in spusele altui personaj(Calinescu este genial)
    "Weissman il plivin incredul , apoi se porni, cu obisnuita frenezie , pe confesiuni.
    -Ca mine n-ai iubit! E imposibil. Eu am iubit fenomenal, asa cum numai o data un om iubeste intr-un secol.Am materialsufletesc sa fac bucurie unui poet mare. Am iubit o fata extraordinara, un adevarat inger, o fata nervoasa, impresionabila, o fata, iti zic, al carei suflet vibra ca o vioara scumpa sub arcusul unui Enescu, o adevarata Marie Baskirtscheff. Am petrecut cu ea ceasuri divine, ne-am topit in betia sfanta a carnii.
    Apoi am vrut sa ne sinucidem amandoi. Ne-am inchis in casa si-am dat drumu la gaz. Fata s-a speriat la sfarsit si a tipt, si atunci a venit o matusa a ei cu vecini si au spart usa.
    -Si de ce ati vrut sa va sinucideti?
    -De ce am vrut sa ne sinucidem? sopti tainic si grav Wessermann. Tu nu cunosti durerea carnii, desperarea de a fi ajuns pe cjulmile betiei, de unde nu mai e nici o fericire posiCand ajungi la o astfel de culme, imediat te navaleste uratul. Ne-a fost sila de viata, am vrut sa prelungim clipa in eternitate.
    ...
    -Ma intrebi de ce am vrut sa ne sinucidem? continua Weissmann. Tu ai citit Wininger, marele Wininger, cel mai talentat ganditor contemporan?
    ...
    -N-ai citi? te-ai privat de cel mai delicios festin al intelectului.
    -Cine este acest Wininger?
    -Wininger? Wininger este cel mai grozav critic al femeii, din care cauza s-a si sinucis. Dupa el, femeia este numai sexualitate, pe cand barbatul e sexual numai temporal. La ea sexualitatea e intinsa pe tot corpul. Eu si iubita mea, care prin exceptie avea in suflet visul de intelectuala, am ramas inspaimantati cand am citit cartea, si ea mi-a dat ideea sa ne sinucidem,scarbiti de realitate, care contrazicea idealul ei."
    SI ASA SI MADALINA, SAU MONROE SAU...AHOE!

    RăspundețiȘtergere
  8. Pff... Tot de moda tine pana la urma. Imi amintesc ce ni s-a zis odta la ore despre cartea "SUFERINŢELE TÂNĂRULUI WERTHER" (J.W. Goethe). Se pare ca a avut un efect ciudat asupra tinerilor cititori, multi s-au sinucis dupa ce au citit-o. Circule barfe ca si filmul Ävatar"a avut exact aceelasi efect... posibil ... Dar nu inteleg ce legatura au toate aste acu ADAM SI EVA sau cu ESENTA UMOLUI, caci pana la urma asta incercam sa analizam pe aceste pagini ...

    RăspundețiȘtergere
  9. Toate au legatura cu Adam si Eva, PACATUL ORIGINAL este cod compotamental de justitie religioasa, habotnicie ridicata uneori la rang de RATIUNE DE STAT.
    Si, de fapt, chiar asta facem:"INCERCAM SA ANALIZAM PE ACESTE PAGINI..."(si, nu numai ca incercam, dar si o FACEM!))

    RăspundețiȘtergere
  10. Adam si Eva sunt primii... as vrea si alte exemple :)
    Mai exact , alte cupluri condamnate , desi prin greseala lor poate au dat o sansa umanitatii.

    RăspundețiȘtergere
  11. Cineva, ii demonizeaza, spunand greseala si pacat la ce au facut, pacatul fiind apoi mostenirea celor ce au umplut si vor umple timpul umanitatii. In fond orice pierdere, care vine printr-o interventie din afara,sau din interiorul cuplului ,e principiul NIHIL SINE DEO, este egala cu alungarea din Eden: Romeo si Julieta, Tristan si Isolda, Manon Lescaut si Cavalerul Des Grieux, Felix si Otilia, Antonio si Cleopatra, Sarmis si Tomiris, Arald si Maria, Heathcliffsi Catherine

    RăspundețiȘtergere